Over ons

Muziek brengt mensen samen

Vlaanderen heeft een rijke traditie als het gaat over fanfares en harmonieen. Deze verenigingen hebben altijd al een grote rol gespeeld in ons sociaal-cutltureel leven en onze feestcultuur. De eerste orkesten dateren zelfs uit de late 18de eeuw.

Tot op de dag van vandaag zijn ook in Tienen meerdere harmonieen, fanfares en brassbands actief. Zij bestaan uit blaasinstrumenten (hout- en/of koperblazers) en slagwerkers, soms aangevuld met een piano en contrabas.

Strijkers, zoals viool, altviool en cello vinden geen aansluiting bij deze groepen.

Om ook de amateur-strijker de mogelijkheid te bieden om in zijn buurt een groep te vinden om samen te musiceren, besloten een aantal muzikanten om de handen in elkaar te slaan: in juli 2016 wordt Tiense Strijkers opgericht. Al van bij het begin vinden een aantal (alt)violisten en cellisten de weg naar het orkest.

Het Orkest

Bij de 1ste repetitie in juli 2016 zijn er 11 muzikanten, de maanden nadien wordt dit aantal steeds groter. In december van datzelfde jaar geeft Tiense Strijkers zijn allereerste concert in een overvolle Sint-Pieterskerk in Vissenaken. Het orkest telt op dat moment bijna 20 leden.

Muzikanten van alle leeftijden zijn welkom. Ons orkest staat open voor iedere strijker met een niveau minstens middelbare graad (DKO) of gelijkwaardig..